İstanbul
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6
Bektaş Hoca

Bektaş Hoca

EĞİTİMDE DOĞRU ROL PAYLAŞIMLARI

Eğitim sistemimiz içerik bakımından bir hayli yüklü olmasıyla beraber bu yükü sadece bir kuruma ya da bir kişiye yüklememiz asla doğru olmaz. Sistem doğru rol paylaşımı yapıldığı takdirde düzgün çalışır.

Sadece bakanlık veya sadece bir öğretmen bu yükü alamaz. Sistem içinde yalnız unvanı olan kişiler yoktur, bunlarla beraber aslında çarkın dönmesini sağlayan dişliyi oluşturan bir sürü emekçi vardır. En tepeden başlayıp aşağıya doğru indiğimizde okulun içinde müdürü, öğretmeni, temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi, velisi, öğrencisi hepsi çarkın bir bütünü. Doğru rol paylaşımları yapılmadığı takdirde öğrenci veli çatışması, veli öğretmen çatışması ,öğretmen idareci çatışmasını rahatça görebiliyoruz. Sonuçta hiçbir çatışmadan hiçbir taraf fayda sağlayamayacağına göre bu durum uzun vadede eğitim sistemimizin çarklarının düzenli ve doğru çalışmamasına neden olacaktır. Öğrencimizin acaba anne babamın yönergesine mi uymalıyım yoksa öğretmenimin yönergesine mi uymalıyım diye düşeceği ikilem burada bazı şeylerin tam oturmadığı görülmüş olur.Hiç bir öğretmen öğrencisine verdiği ödevi anne-babasının yani velinin yaptırması için yönlendirmede bulunmaz.Öğretmenin burada beklediği asıl temel şey öğrencisine verdiği yönergeyi ödevi velisi olarak çocuğuna onu yaptırması değil o ödevin yapılabilmesi için doğru, düzenli ve yerinde ortam oluşturmasını beklemesidir. Öğretmenlerimiz her anını severek yaptıkları etkinlikleri öğrencileriyle gerçekleşmesinin hazzını duyduklarındaki o anı hissetseniz her halde mesleğin ne derece kutsal olduğunu o zaman toplum olarak anlayabileceğiz. Öğretmende her çocuğun kendine göre özel bir çocuk olduğu ilkesini unutmamalıdır. Dünyanın hiçbir yerinde öğrenciler (üstün zekalı öğrencilerin olduğu özel eğitim okulları dâhil) aynı seviyede ve aynı zamanda öğrenme olgusunu gerçekleştiremez. Birisi 2 dakikada bir başkası  1 saatte  diğeri 1 gün veya 5 gün içinde  öğrenme olayını gerçekleştirir.

Burada İyi bir öğretmen olmakla yetinilmemeli ve yahut yük öğretmene bırakılmamalı. İyi organize olmuş bir bakanlık şeması muhakkak ki iyi organize olmuş bir il / iİçe milli eğitme ve oradanda iyi organize olmuş bir okula ilham verecektir. Okul müdüründen temizlik görevlisine kadar herkes sorumlu olduğu rolünü layıkıyla yaparsa sistemimizin çarkı asla pas tutmayacaktır. Güvenliği sağlanmış hijyenik bir ortamda donanımlı bir sınıfta yenilikçi bir öğretmenle ve onu okul sonrası destekleyen veli profiliyle öğrencinin başarısız olma olasılığı yüzde kaçtır? Yok denecek kadar elbette azdır. Dikkat ederseniz bir önceki cümlemde eğitim çarkında rolü olan okul müdüründen veya öğretmenden bahsetmedim sadece. O cümlede eğitim sistemimizde yer alan tam 6 temel öğenin adını yazdım.

Güçlü kararlı basiretli nesillerden bahsetmek istiyorsak eğer, herkes rolünü severek üstlenmeli ve layıkıyla yerine getirmelidir. Unutmayalım ki eğitim tek bir kişinin tüm rolleri oynayabileceği bir sistem değildir.

Makale Yorumları

  • Serdar Özen18-08-2021 17:09

    Ömer Öğretmenim güzel dokunuşlar yapmışsın , fikirlerinle çok yaşa… Lakin çarkın dönebilmesi için ilk önce çarkın ve dişlerinin sağlam ve dönmeye müsait olması lazım… çark bozuksa neylesin iteleyenler….???

  • Saime Topak Selman18-08-2021 12:22

    Kesinlikle kıymetli hocam

  • Habip Arvas18-08-2021 10:38

    Ben de bir eğitimciyim, mükemmel tespitler içeren bu yazının altına (Ömer beyin müsaadesiyle) imzamı atarım. Millet olarak arzu edilen şahlanışı başaramamamızın önündeki engelleri bertaraf edecek mühim tespitler yapılmış. Varlığınız daim olsun. Bu bilgilerin bize ulaşmasına aracılık eden kamusal.org sitesine de teşekkür ederim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar